“Binnen 5 jaar energiepositief, da ’s een ambitie die er mag zijn”, sprak Roelof Hemmen. “Maar het goede nieuws is dat er ondernemers zijn die een dergelijke uitdaging aan durven,” vulde Marianne Vos hem aan. “Met inspirerende voorbeelden zoals Halfweg-Molenwatering in Spijkenisse, Hoorn 80 in Noord Holland en de Wildeman in Zaltbommel hebben we er alle vertrouwen in!”
Gerenommeerde partijen als TNO, SKBN, Oost NV en WM3 hebben de handen ineengeslagen om een grootse ambitie na te streven. 250 bedrijventerreinen moeten in 2021 meer energie opleveren dan ze verbruiken. Uitgaande van een gemiddelde investering van 4 miljoen aan investeringen per bedrijventerrein krijgt het project een uiteindelijke omvang van 1 miljard. Daarvoor is een Duurzame Investerings Regelingfonds (DIR) ingericht met een buitenlandse zakenbank.
Ondernemers en collectieven kunnen, indien zij daar behoefte aan hebben, de benodigde investering doen, zonder dat dit ten koste gaat van de eigen kasstroom. Maar dat moet een ondernemer natuurlijk wel willen, vaak blijkt een bestaand initiatief rijp voor een volgende stap, waar BE+ nu de mogelijkheid toe biedt.
De verwachting is dat de aanpak over vijf jaar als een besparing van 32 petajoule (PJ) oplevert, dat is maar liefst 1/3 van de doelstelling uit het Energieakkoord. Tijdens de Nationale Klimaattop in Rotterdam werd BE+ als meest kansrijk project gepresenteerd en op het Nationale Bedrijventerreincongres in Zaanstad werden 10 koplopers genoemd, waarbij Halfweg-Molenwatering in Spijkenisse extra werd uitgelicht.
De Spijkenisser-aanpak spreekt aan vanwege ‘de handen uit de mouwen’-methode, waarbij ondernemers kennis met elkaar delen, maar ook bereid zijn om goed naar zichzelf te kijken. TNO is een van de initiatiefnemers, Lennart van der Burg zegt: “In Spijkenisse beginnen ze bij de mensen achter de maatregelen. Door hen bewust te maken van de eigen situatie en het effect van het eigen handelen ontstaat er een mindshift. En vervolgens de wens om meer effect te halen.”
Ook mede-initiatiefnemer SKBN is blij met de Bespaarcase Nissewaard, voorzitter Theo Follings: “Uiteindelijk is de eigen motivatie van de mens de sterkste drijfveer. Dat hebben ze bij BespaarCase heel goed begrepen. Als BE+ kijken we ernaar uit om ervan te leren.” Het monitoringsysteem van de Spijkenisser BespaarCase kan buigen over mooie voorbeelden, waarmee ook ondernemers in andere gebieden gediend kunnen zijn. Bedenker Hendry Klooster is daar zeker van: “Elke deelnemer heeft binnen een jaar de eerste winst geboekt, dat betekent snel resultaat, maar ook een basis om op door te pakken. Leuk natuurlijk, wanneer men dat ook op landelijk niveau ziet, dat zo ’n klein initiatief in Spijkenisse inspirerend werkt.”
Een belangrijk element uit de Spijkenisse-methode is de lokale verbinding, zo gaf parkmanager Boyd Bartels tijdens het congres nog mee: “Lokale partners sluiten aan op de BespaarCase, waarmee kennis en mogelijkheden uit de eigen omgeving betrokken kunnen worden. Dat geeft vertrouwen voor verdere samenwerking. Deze partijen zijn elkaars ambassadeur en trots op het collectieve resultaat. Dat is heel sterk, iedereen wint.”
Meer informatie vind u hier:
TNO – 250 bedrijventerreinen in 5 jaar energiepositief
Financieel Dagblad – Groot investeringsproject voor energiebesparing bedrijventerreinen van start
SKBN – Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland