Blijf aangehaakt én leg contact met de BIZ-App >>

Nijman/Zeetank plaatst 824 zonnepanelen

Met de installatie van maar liefst 824 zonnepanelen heeft Nijman/Zeetank een nieuwe grote stap gezet met de verduurzaming van de bedrijfsvoering. Erik Overgaauw, HSQE coördinator: “De afgelopen jaren hebben we diverse energiebesparende maatregelen uitgevoerd. De Milieubarometer laat ons zien dat we sinds 2011 al 17% op ons elektriciteitsverbruik hebben bespaard.

Met de zonnepanelen wekken we nu het grootste deel van onze benodigde elektriciteit zelf duurzaam op. Dankzij de zonnepanelen verminderen we onze jaarlijkse CO2-uitstoot met meer dan 100 ton. ”

De zonnepanelen zijn eind 2016 geïnstalleerd door Ewell Energy & Wellness uit Vierpolders. Nijman/Zeetank: “Stimular concludeerde tijdens een duurzaamheidsscan eerder al dat zonnepanelen een goede optie voor ons bedrijf zijn. We hebben nog even gewacht tot er een hoge kwaliteit van zonnepanelen geleverd kon worden en hebben ook eerst nog wat moeten aanpassen aan ons dak. Na een uitgebreide zoektocht langs diverse leveranciers kwamen we uiteindelijk bij Ewell uit die een goede kwaliteit leveren en een hoge opbrengstgarantie afgeven. Mede dankzij de SDE+ subsidie die we hebben binnengehaald, verdienen we onze investering binnen 8 jaar terug. We houden de opbrengsten bij en de opbrengsten zijn nu al hoger dan voorspeld.”

Nijman/Zeetank heeft afgelopen jaren diverse energiebesparende maatregelen uitgevoerd. Zo is de de washal gerenoveerd, waarbij de verlichting is vervangen door led en zijn er frequentiegeregelde motoren geplaatst. Zo wordt er bij elk renovatie- en vervangingsproces goed gekeken naar verbruikskosten en benodigde vermogens waardoor er alleen meer vermogen wordt opgenomen en elektriciteit wordt verbruikt, op het moment dat het ook nodig is.

De Milieubarometer laat zien dat energieverbruik bij Nijman/Zeetank niet de grootste bron van CO2-uitstoot is: dat is het transport. Ook hier is veel aandacht voor besparen. Bij vervanging wordt altijd voor zuinige en zo licht mogelijke voertuigen gekozen. Nijman/Zeetank stelt dat het gedrag van chauffeur hier een belangrijke rol in speelt. Het brandstofverbruik wordt nauwkeurig bijgehouden en teruggekoppeld aan de chauffeurs. Door banden op de juiste spanning te houden en door te sturen op rijgedrag, wordt zuiniger gereden en wordt ook nog veiliger gereden.”

Zoek op de website