Blijf aangehaakt én leg contact met de BIZ-App >>

Nieuwe regels voor wegwerpplastic

Vanaf 1 januari 2024 gelden nieuwe regels voor wegwerpplastic in kantoren, bedrijven, verenigingen en instellingen. Bekers en -bakjes die plastic bevatten, mogen dan op deze plekken niet meer worden aangeboden. Wat betekent dit voor u? En wat kunt u doen?

De basis is:

  • Bij consumptie op locatie zijn wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten vanaf 1 januari 2024 niet meer toegestaan;
  • Bij afhalen en bezorgen betalen klanten sinds 1 juli 2023 een extra bedrag voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Ook moet klanten een herbruikbaar alternatief geboden worden.

Welke regels voor u gelden, hangt af van uw situatie. Hieronder vindt u per doelgroep een uitgebreidere toelichting:

Kantoren, bedrijven en instellingen

Voor kantoren, bedrijven en instellingen gaan vanaf 1 januari 2024 vanuit de Rijksoverheid nieuwe regels gelden voor het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Deze bekers en -bakjes mogen op deze locaties niet meer worden aangeboden.

Binnen uw organisatie zijn wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten vanaf 1 januari 2024 niet meer toegestaan. Deze regelgeving geldt voor alle locaties waar consumptie op locatie plaatsvindt. Vanaf 1 januari 2024 kunt u kiezen uit:

  • Herbruikbaar: herbruikbare alternatieven aanbieden, zoals afwasbare kopjes, glazen, hard cups, borden en bakjes;
  • Bring your own: gebruikers zelf een beker of bakje laten meenemen.

Ook nog toegestaan (maar minder wenselijk) zijn:

  • Wegwerpbekers- en bakjes die geen plastic bevatten;
  • Wegwerpbekers- en bakjes die wel plastic bevatten maar zeer hoogwaardig gerecycled worden.

Het is de bedoeling dat u de voorraden van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten opmaakt voordat het verbod op 1 januari 2024 ingaat.

Horeca

Voor horecaondernemingen gaan nieuwe regels gelden voor het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Afhankelijk van de situatie gelden er andere regels. Het maakt verschil of uw klant het eten en drinken afhaalt of laat bezorgen of dat de klant bij u op locatie eet of drinkt. De regels voor afhalen en bezorgen gelden vanaf 1 juli 2023. Klanten die eten of drinken afhalen of laten bezorgen, betalen een extra bedrag voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. U mag deze producten dus niet meer gratis meegeven.

Ook moet u klanten een herbruikbaar alternatief bieden, als uw verpakking plastic bevat. Denk hierbij aan herbruikbare bakjes of bekers die zij later weer terug kunnen brengen of de mogelijkheid om gebruik te maken van een eigen beker of bakje (bring your own). Vanaf 1 januari 2024 zijn wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten voor consumptie op locatie niet meer toegestaan.

Voor meer informatie klikt u hier.

Zoek op de website