Blijf aangehaakt én leg contact met de BIZ-App >>

Waar verstopt u de lekkere dingen?

Hoe bewust handelt u vanuit uzelf, vanuit uw organisatie? Bedrijfsadviseur Andre Vreugdenhil verschaft u graag nieuwe inzichten op dit gebied.

Koek, snoep, chocolade of iets hartigs. De meeste mensen hebben wel hun zwakheden. Niets mis mee. Verschillend is hoe mensen er mee omgaan.

Sommige zijn in het bezit van een ijzersterke discipline. Anderen genieten gewoon met volle teugen zonder schuldgevoel of moeilijke gedachten. Heel knap!

Voor de meesten blijft het toch een beetje schipperen tussen lekker en niet goed. Ieder doet dat op zijn eigen manier. Sommige verstoppen het in huis, of gokken toch op hun discipline.

Zelf ben ik meer een voorstander om het niet in huis te hebben. Als het er niet is, dan is de verleiding er niet, of in ieder geval is er een drempel. (speciaal gaan halen vind ik natuurlijk te veel gedoe, maar als ik het wel doe dan is dat ook echt een vergroting van de feestvreugde)

  • Missie (wat is je doel in het leven)
  • Identiteit (wie ben je)
  • Normen en Waarden (waar sta je voor)
  • Capaciteiten (welke kwaliteiten en eigenschappen heb je)
  • Gedrag (wat doe je)
  • Omgeving (waar bevind je je)

De theorie is dat hoe hoger je je motivatie in dit rijtje vindt, hoe sterker dit is. Hoe hoger betekent echter ook moeilijker aan te passen. Laag zal doorwerken naar boven, maar als je hoog zit dan zal het nog sterker naar beneden door werken. Beetje vaag?

In het voorbeeld lijkt het erop dat ik mijn omgeving aanpas, omdat ik de verleiding van lekkere dingen niet kan weerstaan. Dat zou dan het laagste en het makkelijkste aan te passen niveau zijn. Hoewel gemakzucht mij niet vreemd is, ligt het iets ingewikkelder.

Als ik oud ben wil ik graag nog actief mee kunnen doen en genieten (missie).

Daar past een gezonde “ik” bij (identiteit).

Gezondheid wordt volgens mij beïnvloedt door gewicht en beweging. (normen en waarden).

Ik hou wel van bewegen, ik mis soms de discipline, maar ben ook creatief (kwaliteiten).

Als ik trek krijg dan eet ik vaak iets te veel en stop ik niet makkelijk, dus kan ik beter op tijd iets gezonds eten (gedrag).

Daarom heb ik besloten dat als er niet veel lekkers in huis is, dit mijn missie helpt en het beste past bij mijn kwaliteiten en kunnen. (creativiteit en slappe ruggengraat).

Had ik er voor gekozen om volledig en alleen NU te genieten (missie), dan maak ik misschien heel andere keuzes voor wat betreft mijn snoep gedrag.

Best leuk om ons bewust te zijn van onze motieven. Dus mijn vraag aan u: waar verstopt u de lekkere dingen en waarom?

Andre Vreugdenhil

Andre Vreugdenhil
Helpt bedrijven die beter willen verder.

Zoek op de website