Blijf aangehaakt én leg contact met de BIZ-App >>

Verantwoordelijkheid is dat met 1, 3 of 4 “V’s”?

Wat betekent ‘Verantwoordelijkheid’ binnen een bedrijf nou echt? Ondernemer Andre Vreugdenhil neemt het voor u onder de loep.

Laat ik beginnen met dat het hier gaat over verantwoordelijkheid nemen. En als ik het zo schrijf is het makkelijk zat. Je schrijft het met 1 “V”. Alleen voordat mensen hun verantwoordelijkheid nemen en in actie komen moeten er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Er moet namelijk Veiligheid, Vertrouwen en Verbinding zijn, dus eigenlijk “3 V’s”. Een korte toelichting:

Allereerst moeten mensen zich fysiek en mentaal veilig voelen. Het licht voor de hand, maar als je het idee hebt dat het gebouw op instorten staat verwacht ik niet dat je eerst zal zorgen dat het project afgemaakt wordt. Mentale veiligheid is al wat moeilijker. Mensen moeten zich vrij voelen om te kunnen reageren, om fouten te maken en om zich te uiten. Ik ben ook een paar keer “afgebrand” nadat ik oplossingen had aangedragen. Hierna hield ik ook mijn mond toen ik zag dat het fout zou gaan. Laat staan dat ik het op ging lossen.

Daarnaast moeten mensen vertrouwen hebben. Vertrouwen in zichzelf, het bedrijf, de collega’s en de richting. Hoe motiverend is het voor een politie agent om iemand op te pakken als deze morgen toch weer buiten staat (of misschien vanmiddag wel). Anderzijds kan het ook zijn dat mensen hun verantwoordelijkheid niet pakken omdat ze zelf onzeker zijn. Onzeker over hun eigen kennis of kunde, maar ook over of anderen vertrouwen in hem/haar hebben.

Als laatste is er verbinding nodig om mensen hun verantwoording te laten nemen. Wat levert het voor de werknemer op. Dat hoeft zeker niet altijd geld te zijn. Dit kan ook zijn dat ze blij zijn met hun werkplek, de sociale contacten of de doelen van de organisatie. Een mooi voorbeeld is de schoonmaker die werd gevraagd naar zijn rol bij NASA. Deze zegt vervolgens: “ik help mensen naar de maan te brengen”. Dat is verbinding!

Persoonlijk vind ik het leuk om de 3 “V’s” te creëren, waardoor mensen hun eigen verantwoording gaan nemen. Dus eigenlijk is het: Verantwoording nemen = Veiligheid + Vertrouwen + Verbinding. En dan zijn het 4 V’s.

SBHM_AVreugdenhil

Andre Vreugdenhil
Helpt bedrijven die beter willen verder.

www.bedrijfsanalyse.nu
andre@andrevreugdenhil.nl

Zoek op de website