Blijf aangehaakt én leg contact met de BIZ-App >>

Themabijeenkomst 19/12: Omgevingsvisie Nissewaard & Georganiseerde Criminaliteit en Ondermijning op Halfweg-Molenwatering

Hoe willen ondernemers dat gemeente Nissewaard er in de toekomst uitziet? En hoe zit het met de veiligheid? Doet u aangifte wanneer u iets verdachts ziet? En herkent u de signalen van ondermijning? Deze onderwerpen kwamen ter sprake tijdens de themabijeenkomst van de BIZ op 19 december.

Welkom!

Parkmanager en tevens dagvoorzitter Boyd Bartels opende de bijeenkomst in het Carlton Oasis hotel. Voorzitter Arie van Gorsel heette ons welkom en onderstreepte het belang van deze informatieve middag: “Ondermijning gebeurt niet alleen meer in de grote steden”, aldus de BIZ voorzitter. “Het gebeurt helaas ook hier. Vroeger voelden we nog aan de deuren van leegstaande panden of ze warm waren. Maar we informeren u graag over de signalen hiervan en hoe u hiermee om moet gaan”.

Omgevingsvisie Nissewaard

Maar voordat we verder ingingen over het onderwerp georganiseerde criminaliteit, vertelde Michael Sloot van Gemeente Nissewaard ons eerst over de toekomstplannen van de gemeente. De omgevingswet die 1 januari ingaat, verplicht de gemeente om een omgevingsvisie op te stellen. Afgelopen periode is de gemeente veel met ondernemers en bewoners in gesprek geweest over hun wensen hoe de gemeente er uit moet gaan zien. Er wordt hierbij een gebiedsgerichte benadering gehanteerd. Arie van Gorsel vult aan: “Op dit moment loopt er een onderzoek hoe we het bedrijventerrein beter kunnen benutten. Hierbij ligt de focus om het terrein toekomstbestendig te maken”.

Wat weet u van ondermijning?

Vervolgens kwam Burgemeester Foort van Oosten aan het woord om het te hebben over de veiligheid van het bedrijventerrein: “Dingen gaan goed op Halfweg-Molenwatering. De handhaving en politie houden regelmatig controles en de goede samenwerking met de BIZ zorgt voor korte lijntjes.” Desondanks gebeurt ondermijning toch ook op het bedrijventerrein. “Een paar weken geleden is er een drugslab ontmanteld”, vertelde de burgemeester verder. “We moeten elkaar scherp houden. Het feit dat je het niet ziet, betekent niet dat het er niet is”.

Na de inspirerende woorden van de burgemeester werden er met behulp van een Mentimeter een aantal vragen gesteld over wat de ondernemers al wisten van ondermijning. Dit zorgde voor een interactieve sessie waarbij interessante discussies plaatsvonden. Zo bleek vooral dat ondernemers niet snel aangifte doen of een melding maken bij onraad. “Maar het gevaar van geen aangifte doen, is dat het dan lijkt alsof er niks gebeurt”.

Wat is ondermijning

Suus de Kovel van Platform Veilig Ondernemen (PVO) gaf vervolgens een presentatie over signaalherkenning op bedrijventerreinen. “We kunnen niet alles zien als we niet weten waarnaar we moeten kijken”, begon Suus. “Vaak ziet u weinig activiteit bij panden waar criminele activiteiten achter de deur plaatsvinden. Je kunt niet gemakkelijk naar binnenkijken en is vaak heel goed beveiligd”. Suus vertelde over de verschillende geuren die je kunt ruiken, wanneer er verdovende middelen worden geproduceerd: “Cocaïne wasserijen werken bijvoorbeeld met aceton. Om deze geur te verdoezelen, gebruiken ze heel veel wasmiddel. Een zoete geur kan dus een signaal zijn”.

“Waar let je op als er iets verdachts gebeurt? Kijk naar het kenteken, type, kleur van het betrokken voertuig. Maar ook het signalement van de personen: postuur, haardracht, kleding, unieke kenmerken, welke spullen ze bij zich hebben, of er wapens gezien zijn en de rijinrichting als zij de locatie verlaten. Maar let altijd op je eigen veiligheid en maak een melding als de situatie het toelaat”.

Wat doet de politie?

Jonathan Maarsman, waarnemend wijkagent, benadrukte nogmaals het belang van aangifte doen. “Er is een lage bereidheid tot aangifte doen. Soms lijkt het wellicht of er niks met een aangifte of melding gedaan wordt, maar alles wordt geregistreerd. Uw aangifte of melding kan net het zetje zijn wat het onderzoek in goede banen leidt,” aldus de wijkagent. “Elke melding wordt serieus genomen. Is het nodig, bel 112. Anders kunt u bellen naar 0900-8844. Meldingen kunnen ook bij de BIZ gedaan worden. Of stuur een mail naar jonathan.maarsman@politie.nl”.

Tijd om te netwerken!

Na deze informatieve sessie was het tijd om met elkaar bij te praten onder het genot van een lekker hapje en drankje. Mocht u meer willen weten over het onderwerp ondermijning: op 30 januari organiseert PVO samen met Gemeente Nissewaard een bijeenkomst in De Stoep. De onderwerpen ondermijning en cybercrime zullen verder worden toegelicht. Klik hier voor meer informatie. Wij blikken in ieder geval terug op een geslaagde bijeenkomst!

Zoek op de website