De ondernemers van Nissewaard doen een gezamenlijke aanvraag in het verduurzamen van hun panden. En zetten zo weer een mooie stap naar een energieneutraal bedrijventerrein én duurzaam rendement.
De tijd om te investeren in verduurzamen is voor steeds meer ondernemers gekomen. Wat betreft meteoroloog Helga van Leur een goede zet. “Je moet het dak repareren wanneer het droog is, want wanneer t begint te druppelen, dan weet je dat je te laat bent.”
Helga doelde daarmee op de gasprijs, welke de laatste weken een ongekende stijging doormaakte. “En in de zomer merk je dat niet zo erg, want dan brandt de kachel niet. Maar straks komen herfst en winter, dan gaat de meter overuren draaien.”
Inmiddels loopt ze al zo ‘n anderhalf jaar in Spijkenisse rond en sprak in die tijd menig ondernemer, zag mooie ontwikkelingen, maar ook nog een lange weg. “We hebben nog een pittige klus te klaren, maar de kansen zijn breed aanwezig.” Want Helga ziet de samenwerking tussen BIZ en gemeente in de Green Deal als veelbelovend: “het programma biedt adviesproducten en concrete mogelijkheden, wat meer heb je nodig?”
Een half jaar na de ondertekening van de Green Deal hebben de ondernemers op bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering gebruik gemaakt van mobiliteitsadviezen, grondstofonderzoek en energie potentieel scans. Die laatste leverde concrete gezamenlijke investeringen op, waarin ook Provincie Zuid Holland bijdraagt. “20% van de onrendabele top wordt afgedekt door de provincie,” weet Hendry Klooster van Enerless.
“Door krachten te bundelen kunnen ondernemers die mogelijkheid via de BIZ benutten. Tot eind juli kunnen ondernemers nog aanhaken, daarna gaat de aanvraag richting provincie.” Want niemand weet hoe de energieprijs zich verder zal ontwikkelen, maar het blijkt wel een zekerheid dat investeren in duurzaamheid leidt tot gunstige rendementen.
Soms is een oplossing de kiem van het volgende probleem, waarschuwt Andre Lok: “netcongestie ligt op de loer, waardoor sommige investeringsprojecten alsnog geen doorgang kunnen vinden.” De opmerking wordt ter harte genomen, al zijn de mogelijkheden voor de huidige ondernemers nog volop aanwezig. “Door op te wekken wat jezelf nodig hebt kom je niet in aanraking met het net, dus houdt niets je tegen om te investeren in je eigen pand,” onderstreept Klooster.
Kersverse wethouder Duurzaamheid Chris Hottentot is opgetogen: “Mooie voorbeelden en quick wins, ze zorgen ervoor dat we de samenwerking kunnen uitbouwen.” Helga hoopt dat de beleidsman z’n rol pakt: “Want op transitiepaden liggen veel struikelblokken, het zou de gemeente passen wanneer zij collectieven als de BIZ helpt door de plooien glad te strijken.”
Annemieke Lemaire van Kongsberg ziet ook de rol voor ondernemend Nissewaard: “want een MKB-er heeft moeite om zich verplicht te voelen te verduurzamen, zolang grote vervuilers niet overstag gaan. Die moeten het goede voorbeeld geven.”
En toch kan het hoor, zo weet Marcel Benner van Grado: “Ons plastic snijafval hebben we onlangs laten persen en is nu alsnog gebruikt als koffiebekerhouder. Normaliter gaat dat spul in de kliko, maar nu heeft t alsnog een bestemming.” Gevolg is dat Grado bewuster met afval omgaat en meer aan scheiding zal doen.
Het sprekende voorbeeld leidt tot een levendige discussie over de diversiteit aan afvalstromen. BIZ, gemeente en Reinis gaan na de zomervakantie met de mogelijkheid aan de slag.
Het leidt ook de vraag in om tijdens de volgende kringbijeenkomst, na de zomer, nog eens goed naar circulariteit te kijken, want ook daar liggen kansen. “Dan moeten we ook onze buren meenemen,” zegt Etienne Raven.
“Absoluut,” weet Rene Molendijk, “want ik kom al een tijdje in de kring en was in eerste instantie behoorlijk sceptisch. Maar inmiddels hebben we stevig geïnvesteerd en we zijn nog niet klaar.” Remko Zwikstra roept op: “Hoort, zegt t voort.”
Wij hopen dan ook dat vele ondernemers weer aanhaken op de volgende duurzaamheidskring. De datum van deze bijeenkomst wordt binnenkort bekend gemaakt via de nieuwsbrief.