Blijf aangehaakt én leg contact met de BIZ-App >>

“Ondernemers doelwit” – bijeenkomst veiligheid BIZ

“Ik weet er zelf niet zoveel van, dus zou ik dom zijn als ik dit aanbod af zou slaan,” meende Etienne Raven. “Want als ondernemer heb je een grote pijl boven je hoofd zweven, zo van ‘deze moet je hebben’,” vulde André Lok hem aan.

Ethische hacker Robert Schmidt: “Iets simpels als een wachtwoord is voor veel mensen al de eerste deur die ze wagenwijd open zetten.” Dagvoorzitter Ronald van der Vlies vatte samen: “Het is goed om te weten welke risico ’s er allemaal zijn en hoe je daarmee kunt omgaan.”

Een escaperoom, ethische hacker en de wijkagent vormden de ingrediënten van een confronterende bijeenkomst van de BIZ Halfweg-Molenwatering tijdens de landelijke Week van de Veiligheid. Samen met gemeente Nissewaard, Cybernetwerk ZHE en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) organiseerde de BIZ een bijeenkomst voor haar deelnemers over Ondermijning en Cybercriminaliteit. “Vanuit mijn rol als bestuurslid heb ik overleggen met gemeente en politie bijgewoond, waarbij ik met m ‘n oren zat te klapperen,” vertelde BIZ-bestuurder Ronald van der Vlies (Auto Dekker), “de voorbeelden zijn zo sprekend en de gevolgen zo ingrijpend. De BIZ moet hier aandacht aan blijven geven.”

“’Bemoei je met je eigen zaak’ is een prima uitgangspunt,” zei wijkagent Tim Stoel, “maar wanneer je voorraad in de brand vliegt ten gevolge van kortsluiting in een drugslab bij de buren, dan heb je echt wel een probleem.” En dat is een reëel risico weet Amer Gobeljic van gemeente Nissewaard ook: “Want ondermijnende criminaliteit is wijd verspreid. En niet eens zo ver van je bed, want ook op Halfweg-Molenwatering zijn hier goede voorbeelden van.” Bij vastgoedfraude gebeurt het regelmatig dat huurders na drie maanden ineens stoppen met betalen en dat de eigenaar onder druk komt te staan. Of dat een wietoogst mislukt en de boef zijn beoogde opbrengst ineens bij de pandeigenaar wil verhalen. “Klinkt heel vreemd en brutaal,” vertelde Amer, “maar het is een concreet en werkelijk voorbeeld.”

“Ik word dagelijks gebeld met onbekende nummers en vage zakelijke voorstellen,” reageerde André Lok mee, “je bent als ondernemer gewoon een doelwit. Er is bij jou immers genoeg te halen.” En daarom zijn bijeenkomsten als deze zo belangrijk,” gaf Alejandro van Lingen terug, “je weet niet wat je kunt verwachten, maar uiteindelijk ben je een stuk wijzer wanneer je weer aan t werk gaat.”

Ook digitale criminaliteit is een vorm van ondermijning, want met de komst van internet heeft een sluipmoordenaar z’n intrede gedaan in het dagelijks leven. “Het is niet meer weg te denken,” vertelde ethische hacker Robert Schmidt, “gemiddeld heeft een huishouden zo ’n veertig apparaten op het internet aangesloten. Kun je nagaan hoe dat in een bedrijf is.” Denk hierbij aan telefoons, tablets, maar ook deurbellen of thermostaten. Op deze manier zijn er tal van toegangswegen tot essentiële gegevens van een persoon of bedrijf, zoals over klanten, opdrachten en financiën. “Het maakt je kwetsbaar,” gaat Schmidt verder, “maar met een aantal simpele maatregelen ben je al snel een stuk beter beveiligd en zoeken de criminelen hun heil elders.”

In een aansprekende presentatie, doorspekt met indrukkwekkende weetjes, bracht Schmidt z ’n publiek een aantal waardevolle lessen bij: “Wachtwoorden zijn vaak hetzelfde en makkelijk te kraken ‘wachtzinnen’ zijn moeilijker te breken, maar wel een stuk makkelijker onthouden.” Etiënne Raven van Corbo Motive wil er verder mee: “Ik ben druk met autoschades en ontzorging van de klant. IT is een ander kopje thee, maar als je ziet welke risico ’s eraan hangen, dan moeten we er morgen al mee aan de slag.” Met de gratis CyberBuddieScan is dat gelukkig mogelijk. In een halve dag worden systemen, wachtwoorden en werkwijzen beoordeeld en ontvangt de ondernemer een advies over hoe deze beter te beveiligen. Michael de Man van het CCV bood de kosteloze scan aan bij de aanwezigen: “Maar wanneer ondernemers niet bij de presentatie konden zijn, maar toch geïnteresseerd zijn, dan kunnen ze informatie inwinnen bij de BIZ via info@bizhm.nl

“Veiligheid staat hoog op de agenda van de BIZ,” besloot de dagvoorzitter, “maar het is van het grootste belang dat we weten welke focus we moeten behouden, dus zetten we een enquête uit.” Om het Keurmerk Veilig Ondernemen te behouden stuurt de BIZ een vragenlijst uit, waarmee zij haar deelnemers vraagt over welke bedreigingen hen bezig houden en waar zij de aandacht op willen vestigen. “Aansluitend zullen we als BIZ meer informatiebijeenkomsten organiseren om te voldoen aan die wensen,” aldus van der Vlies.

Na afloop van de presentaties ontvingen de aanwezigen een goodiebag met daarin nuttige informatie en bruikbare goodies. En konden zij deelnemen aan de escaperoom, welke als waardetransportwagen op de parkeerplaats geparkeerd stond.

Kijk voor meer informatie over Cybercrime, Ondermijning en KVO op de website van de BIZ via www.bizhm.nl/veilig.

Zoek op de website