Blijf aangehaakt én leg contact met de BIZ-App >>

Mammoetboom op Baljuwplein

Op woensdag 20 november is er nabij ons bedrijventerrein, op de rotonde van het Baljuwplein, een Sequoiadendron giganteum oftewel Mammoetboom geplaatst van 16 meter hoog.

Gemeente Nissewaard informeerde ons over dit project, middels onderstaande (geactualiseerde) bericht.

De unieke boom in Nederland is vanaf de weg met een speciale hijskraan op zijn plaats gezet. Wethouder Mijnans startte op symbolische wijze de werkzaamheden door de boom een stukje met de hijskraan te verplaatsen.

“Deze boom staat voor meer groen in de stad en geeft de gemeente een mooie stadsentree. Daarnaast wordt het een plek voor een natuurlijke broedplaats voor insecten wat bijdraagt aan de biodiversiteit. We blijven werken aan een groener en duurzamer Nissewaard.”Wethouder Mijnans

Biodiversiteit

Het plaatsen van de boom is het eerste deel van de nieuwe inrichting van het Baljuwplein. Naast de boom wordt het hele plein ecologisch aangelegd. Er komen vaste planten met siergrassen, bloembollen en zwerf- en rivierkeien. De aanplanting van de boom en verscheidene bloemen en planten zorgen voor een hele diverse biodiversiteit van insecten. Er is hier voldoende ruimte voor bijvoorbeeld bijen en andere insecten om zich hier te nestelen.

“Orange the world”

Naast de bloembollen en planten wordt de boom ook verlicht. De verlichting geeft de stadsentree op het Baljuwplein meer warmte en sfeer. De verlichting is rond één december gereed. De Mammoetboom is dan oranje verlicht tot 10 december in het kader van Orange the world. Er wordt dan aandacht gevraagd voor de strijd tegen Geweld tegen Vrouwen. Ook tijdens Koningsdag wordt de boom oranje verlicht en bijvoorbeeld op Bevrijdingsdag wordt de boom rood, wit, blauw verlicht.  Voor de verlichting wordt er gebruik gemaakt van grondspots en is voorzien van duurzame LED-verlichting.

Verkeershinder

Tijdens de werkzaamheden vindt er enige verkeershinder plaats. Van 18 november tot en met 29 november is één rijstrook aan de binnenzijde van de rotonde afgesloten. De werkzaamheden vinden zoveel mogelijk buiten de spitsuren plaats van 10.00 uur tot 15.00 uur. Indien nodig wordt de weg vrij gemaakt voor calamiteiten. Tijdens de spitsuren zijn alle rijstroken beschikbaar.

De werkzaamheden op het Baljuwplein duren ongeveer 2 weken. In goede afstemming met de provincie is het mogelijk gemaakt om dit plein opnieuw in te richten.

Zoek op de website