Blijf aangehaakt én leg contact met de BIZ-App >>

Halfweg-Molenwatering heeft het overleefd!

Op 21 maart vond een grote incidentenoefening plaats. Waarbij brandweer, politie, gemeente, milieu- en ambulancedienst samen oefenden. Ook de BIZ participeerde uiteraard en testte haar communicatiemiddelen.

De Rijke was één van de participerende bedrijven waar het incident plaats vond. Sander van Schie van De Rijke blikt met een goed gevoel terug op de oefening:

“Het is niet eenvoudig om een complexe oefening te maken waarbij de oefendoelen gehaald worden. Het risico bestaat dat het operationeel anders aangepakt wordt dan bedacht, waardoor de gehele oefening een ander verloop krijgt. De ervaren mensen van de oefenstaf hebben dit heel goed opgezet. Hierdoor ‘liep’ deze oefening ook zo goed.”

Van Schie vervolgt: “omdat wij als de Rijke onze volledige medewerking hebben verleend mochten wij deelnemen in het lokale commando team (CoPI). Voor ons als BRZO-bedrijf een mooie kans om de samenwerking met de overheid te oefenen tijdens een incident.

Wij als de Rijke hebben deze oefening als leerzaam ervaren die bovendien goed en professioneel is uitgevoerd. Het is goed te zien dat de overheid deze middelen ter beschikking kan stellen wanneer dat nodig is. Deze oefening zorgt ervoor dat we gezamenlijk beter voorbereidt zijn op een incident als dit.”

Ook Tom Stark van SGS vond het een waardevolle oefening:

“Het SGS terrein ligt direct tegenover het terrein van de Rijke. Onze bijdrage aan de oefening was: Het veilig en gecontroleerd samenbrengen van de medewerkers op één locatie in het gebouw. Een inruimingsoefening dus, de medewerkers zijn gewend om buiten naar de verzamelplaats te gaan, dat was nu anders,

Het oefenen met meerdere diensten is goed bevallen doordat het een situatie was waarbij het gevaar nu eens van buitenaf kwam. Normaal gesproken betreft het intern alarm, maar evengoed is de kans op gevaar van buitenaf mogelijk, met name in dit industriegebied.

Een dergelijke oefening zou jaarlijks moeten worden gehouden, zodat we goed op elkaar zijn ingespeeld ook al besef ik dat zo’n complexe oefening veel geld kost. Al met al een mooi initiatief, voor herhaling vatbaar, SGS zal dan ook weer van de partij zijn.”

Als BIZ is het goed om te horen dat de ondernemers de oefening op prijs stelde; een geslaagde en leerzame oefening, in het belang van de veiligheid van alle bedrijven op ons terrein.

Binnenkort wordt de oefening geëvalueerd en worden gezamenlijk de verbeterpunten bepaald. Uiteraard worden deze ook meegenomen in het periodieke KVO-overleg dat wij als BIZ organiseren tussen de politie, brandweer, gemeente, beveiliger.

Bekijk de foto’s, deel uw mening

Op onze Facebook pagina vindt u een terugblik van deze geslaagde oefening, zie: https://www.facebook.com/sbizhm

Participeerde uw organisatie ook? Wat vond u van de oefening? Wij verneem graag uw reactie, via info@bizhm.nl.

Zoek op de website