Een aantal keer per jaar nodigen Gemeente Nissewaard en het Huis van Morgen toekomstgericht ondernemers uit Nissewaard uit om kennis te delen over energie-opwekking en andere vormen van duurzaamheid.
Op 26 september werd de Duurzaamheidskring gehouden in Zuidland ‘bij nummer 9’. Alwaar een gezelschap van circa 20 ondernemers in gesprek gingen.
De dagvoorzitter Gerard de Haan verwelkomt alle aanwezigen en start met een voorstelronde. Aansluitend deelt hij actueel duurzaam nieuws. Zo toont hij een fragment van de veel besproken emotionele toespraak van Greta Thunberg, welke zij hield tijdens de klimaattop.
Andere onderwerpen die besproken worden zijn:
Wethouder Bal is deze morgen fysiek niet aanwezig, maar via een filmpje roept hij de kringleden op om thema ‘s, tips en ideeën aan te leveren, welke hij zal opnemen in zijn Duurzaamheids-to-do lijstje.
Frank Notenboom (Dekker Elektro) deelt een impressie van hoe de nieuwe parkeerplaats van het Carlton Oasis Hotel er straks uit ziet.
De uitwerking van het project is al in vergaande staat. Op dit moment is het wachten op de BRG-projectgelden, waarna in Q1 van 2020 begonnen kan worden met de werkzaamheden.
Frans Meijdam praat de groep bij over de projecten van Voorne-Putten Energie (VPE) en wat er in de afgelopen 2 jaar bereikt is.
VPE is een coöperatie van bewoners en bedrijven die samen energie willen besparen en Voorne-Putten verduurzamen.
Op dit moment lopen er diverse zon- en windprojecten zoals:
Op het gebied van de DIME HUB vertelt Paul Veth (IBDL) over de lopende projecten zoals de SolaRoad.
Sommige projecten liggen nu om diverse redenen stil, maar worden binnenkort weer opgepakt, zoals het experience center bij IBDL.
Vanuit zijn rol bij De Verkeersonderneming vertelt Boyd Bartels dat er voor ondernemers en hun medewerkers een uitgelezen mogelijkheid is om zelf te ervaren hoe goed het openbaar vervoersysteem in de Nissewaard nu werkelijk is.
Met de OV Probeerpas reis je 2 x 4 weken kosteloos met het ov tussen de woon- en werklocatie.
Meer informatie is te vinden op: www.filedier.nl/probeerpas
Stichting Stimular heeft op het bedrijventerrein Harregat een onderzoek gedaan naar verduurzaming en biodiversiteit. Er is gekeken naar duurzame warmte, afval, zonnepanelen, LED-verlichting en biodiversiteit.
Ook op het bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering wordt dit onderzoek binnenkort uitgevoerd. Meedoen? Aanmelden bij Judith de Bree: j.debree@stimular.nl
“Ontdek nieuwe businesskansen, stap in een circulair designproces en ontwikkel een visie en stappenplan met de 3-daagse workshop van Circo,” aldus Jochem Smit.
De gemeente Nissewaard biedt in samenwerking met Circo een 3-daagse workshop aan tegen 50% van de kosten (voor de eerste tien aanmelders). Aanmelden kan bij Boyd Bartels via: boydbartels@samenmeerwaarde.nl meer informatie: https://www.circonl.nl/agenda-overzicht/tracks/
Hierna krijgt Jet de Jonge van het Milieuhuis het woord van de voorzitter. Zij vertelt wat er op dit moment leeft en speelt in het Milieuhuis. Er is een boekje uitgegeven: 50 natuurdingen die je voor je 12de moet doen. Via de link http://moeenfit.nl/50-dingen-nissewaard/ vindt u meer informatie.
Daarnaast vertelt ze dat er 14 november een jongerenevenement is met de titel ‘Duurzaam idee, kom er mee!’. Ze zoekt hiervoor een ambassadeur: “Bij voorkeur iemand die jonger is dan dertig!” Judith de Bree en Tim van der Toorn melden zich aan.
Tenslotte vraagt voorzitter Gerard de Haan de aanwezigen ter reageren op de vraag van Wethouder Bal: “Wat moet er absoluut op de to-do-list van onze wethouder Duurzaamheid?”
Paul Veth vindt dat de gemeente kansen mist wanneer zij projecten zoals Bushalte 2.0 laat lopen. In dit project worden pakketten afgeleverd en opgehaald vanuit een kluisjessysteem. Erg handig voor de ondernemer of de reiziger, maar vooral duurzaam! Helaas gaat de pilot niet door doordat er te lang mee wordt gewacht.
Frank Notenboom geeft aan dat er een duidelijke koers en richting moet worden aangegeven door de gemeente. Hierover zou veel beter gecommuniceerd moeten worden.
Ruud Heus vindt dat de infrastructuur beter kan en roept de gemeente op waterstof als brandstof te gaan zien: “Geef innovaties de ruimte.”
Nasser Abdalla wil graag zien dat de gemeente meer aandacht besteed aan de mobiliteit op en bereikbaarheid van het bedrijventerrein en het openbaar vervoer meer stimuleert.
André Lok wil graag dat er meer gezamenlijke projecten met zonnepanelen komen voor ondernemers.
Dick Verbeek denkt dat de gemeente de ondernemers nog meer moet stimuleren op het gebied van duurzaamheid.
Judith de Bree geeft als tip: neem een ecoloog aan!
Suzanne Smol wil graag meer bloemetjes zien voor de bijtjes (en natuurlijk de andere insecten)
Alejandro van Lingen is een voorstander van meer ledverlichting in de bedrijven en hun omgeving en wellicht kan de gemeente dit stimuleren.
Frans Meijdam ziet in de communicatie een groot verbeterpunt voor de gemeente. Daarnaast wordt Techniek ondergewaardeerd en hij vindt dat de gemeente Technisch onderwijs moet stimuleren. Frank Notenboom nodigt eenieder uit voor het evenement ‘Techniek ervaren’ op 19 oktober.
Karin van IJsselmuide mist als inwoner van Nissewaard het trots zijn op de gemeente; zeker op het gebied van Duurzaamheid. Niet alleen focussen op wat misgaat maar juist de successen benoemen: “Communiceer…”
Voorzitter Gerard de Haan sluit deze ronde af met als tip meer te doen met scholen en ondernemers. Hij benadrukt dat in de bovenstaande punten de communicatie diverse malen is benoemd en dat dit een erg belangrijk punt is.