Op donderdagochtend 15 oktober organiseerde BIZ Halfweg-Molenwatering samen met gemeente Nissewaard weer een duurzaamheidskring. Deze stond in het teken van netcongestie, ofwel file op het elektriciteitsnet. In hoeverre heeft u als ondernemer hier al last van? En kunnen we samen ruimte creëren op het net en om verder te ondernemen?
We waren deze ochtend van harte welkom bij het Carlton Oasis hotel. De dag begon al vroeg, gelukkig werden we gastvrij ontvangen onder het genot van een heerlijk ontbijtbuffet. Dagvoorzitter Boyd Bartels leidde de bijeenkomst in goede banen en gaf het woord als eerst aan wethouder Chris Hottentot: “Welkom op deze bijzondere bijeenkomst”, opende de wethouder. “Vandaag spelen we met elkaar het energiespel. Dit doen we niet zomaar, maar omdat we te maken hebben met netcongestie. Wellicht is het nog niet bij iedereen voelbaar, wanneer het licht ’s ochtends gewoon aangaat, maar wanneer u wilt bijbouwen of extra stroom nodig heeft, gaat dit niet.” De wethouder legt het probleem verder uit: “We zitten hier op het zelfde elektriciteitsnet als de havenbedrijven. Dit zorgt ervoor dat het net overbelast is. Hier kunnen ondernemers niet uitbreiden, maar in de haven ook niet. Gelukkig kunnen er nog huizen gebouwd worden, maar een school aansluiten op elektriciteit is al een probleem. Naast netcongestie hebben we in de regio ook te maken met verkeerscongestie.” De wethouder maakt zijn verhaal af door te vertellen dat ze bezig zijn met het onderzoeken van de mogelijkheden voor de A4-zuid. In het najaar horen we hier meer over. BIZ-voorzitter Arie van Gorsel vult de wethouder verder aan. “De BIZ houdt zich bezig met de duurzaamheid van het bedrijventerrein. We moeten als BIZ ook kijken naar hoe het hier in de toekomst op het bedrijventerrein gaat. Daarom wordt er een onderzoek op het bedrijventerrein uitgevoerd naar de mogelijkheid tot het vormen van een energyhub.”
Nathalie Rosbergen van Carlton Oasis hotel voelt de urgentie al om stappen te ondernemen: “Wij hebben sinds juni dit jaar te maken met netcongestie. We hebben al verschillende waarschuwingen vanuit Stedin gekregen dat ze een rechtszaak aanspannen wanneer we weer over ons gecontracteerd vermogen heengaan. En een grotere aansluiting kunnen we niet krijgen. We staan op een wachtlijst maar het is onbekend wanneer we aan de beurt zijn. We maken ons zorgen wanneer we de kamers volgend jaar gaan verbouwen.” Een mooie brug naar de volgende spreker. Willem Groenendijk van Rabobank nam ons mee voorbeelden hoe ze het in andere gebieden in ons land oplossen. “We voelen het hier misschien zelf nog niet, maar ondernemers in onze omgeving wel. Hoe lossen ze dit elders op?” Willem liet ons voorbeelden zien over hoe andere ondernemers energyhubs zijn gestart en hoe ze samen energie uitwisselen en opwekken met elkaar. “Zo ben je niet meer afhankelijk van de netbeheerder”. De Rabobank wil graag een proactieve rol spelen bij ondernemers om zo’n hub te vormen en de transitie te versnellen. “Wees op tijd en vorm met elkaar een goede coalitie. Er valt voor ondernemers ook te verdienen aan een energyhub omdat energie met elkaar uitgewisseld wordt. De winst gaat weer terug naar de leden in de hub. Klop vooral aan bij de Rabobank, we willen graag een bijdrage van €10.000,- euro doen om hierin te investeren”.
Om de mogelijkheden tot het vormen van een eneryhub op Halfweg-Molenwatering te onderzoeken, heeft gemeente Nissewaard een aanvraag bij verschillende partijen gedaan. Stantec heeft deze aanvraag gewonnen en gaat binnenkort bij ons op het bedrijventerrein aan de slag. “We gaan graag met u in gesprek om de knelpunten die u ervaart met u te bespreken”, aldus Rob van Veldhuizen van Stantec. “Hoe zien uw bedrijfsprocessen eruit? De belangrijkste voorwaarde voor het opzetten van een succesvolle energyhub is participatie van de ondernemers”.
Nu de urgentie duidelijk voelbaar is bij de ondernemers, is het tijd om aan oplossingen te werken. Machiel Bakx van Energiegames liet ons een eigen energyhub bouwen op een fictief bedrijventerrein. “De capaciteit op het station is schaars. De capaciteit die we nu hebben, moeten we beter benutten”. De deelnemers werden in verschillende groepen gedeeld en iedereen had een andere rol. De een had de rol van netbeheerder en de anderen hadden verschillende bedrijven. Al snel werd duidelijk dat netcongestie bij de één niet voelbaar was, terwijl de ander geen ruimte op het net meer had. Door samen te werken en apparaten als bijvoorbeeld accu’s de delen, ontstond er gauw ruimte op het net. Er werd zelfs onderhandeld en geld verdiend door onderling stroom aan elkaar te verhandelen. “Het is niet je primaire handel, maar ineens blijkt energie ook een business”, sluit Machiel af.
We kijken terug op een zeer geslaagde bijeenkomst en willen iedereen bedanken voor hun komst en deelname. Bekijk onderstaand filmpje voor een impressie van de bijeenkomst: